Et af de ultimative steder at finde den bedste mad i Bangkok er gemt i gamle områder af byen som Banglamphu og Phra Nakhon.
Mit Ko Yuan (ร้านมิตรโกหย่วรานมิตรโกหย่ว) ligger lige langs Thanon Dinso (nogle gange stavet Dinsaw eller Dinsor), en gade i Bangkok lige ved demokratimonumentet, der er hjemsted for en samling af lækre restauranter.
Jeg havde tænkt mig at spise på Mit Ko Yuan (ร้านมิตรโกหย่วน) i nogen tid nu, og jeg havde endelig en chance for at tage dertil.
Maden, som jeg vil komme mere ind på nedenfor, svigtede mig ikke, og tom yum goong var en af de bedste, jeg har haft i Bangkok.
Mit Ko Yuan (ร้านมิตรโกหย่วน)
Mit Ko Yuan (ร้านมิตรโกหย่วน) er en lille restaurant i den gamle del af Bangkok.
Spisestuen er ret lille i butiksstil, så den er lang og tynd med klassiske borde opstillet på begge sider af væggen.
Bordene med turkisblå farve og træskamler er nogle af mine yndlingstilbehør til thailandske spisesteder.
På samme måde som at bruge kinesiske metalskeer til at spise, når du ser de turkisblå toppe på træborde i Thailand på en restaurant, ved du, at det er tid til noget tilbagevendende mad.
Menuen
Mit Ko Yuan (ร้านมิตรโกหย่วน) serverer en menu med hovedsageligt centrale thailandske retter. Men ligesom på Yong Lee på Sukhumvit 39, er der også nogle vestlige thailandske retter tilgængelige på deres menu.
Ifølge kokken McDang opstod vestlige thailandske retter som oksekødgryderet under King Rama IV-perioden i midten af 1800-tallet, da vesterlændinge blev inviteret til de kongelige domstole i Thailand, og thailandske kokke begyndte at tilpasse thailandske retter til europæiske smag.
Så når du ser nogle vestlige thailandske retter på en lokal thailandsk menu (ikke de moderne vestlige retter), ved du, at den thailandske restaurant har nogle seriøse rødder.
Tom yum goong (ต้มยำกุ้ง)
Lad os begynde med tom yum goong (ต้มยำกุ้ง), som er den ret, jeg glædede mig mest til at spise på Mit Ko Yuan (ร้านมิตรกจรกจรกจรกจห) mine yndlings thai-retter, men også fordi det er en af signaturspecialiteterne i restauranten.
Den kom ikke i en brændende gryde og var ikke fancy, men tom yum goong (ต้มยำกุ้ง) blev bare serveret i en skål, og ud fra farven og ingrediensernes udseende kunne jeg allerede se, at den ville være god.
Pris – 80 THB
Tom yum goong (ต้มยำกุ้ง) var en smuk orange cremet farve.
Og en af de nemmeste ting at genkende er, at de ikke tilsatte fordampet mælk for at gøre tom yum goong (ต้มยำกุ้ง) cremet som i de fleste thailandske street food boder, men i stedet kom al den cremethed og olie fra hovedolieleveren på ferskvandsrejerne.
Inden for tom yum goong (ต้มยำกุ้ง) var der for det meste svampe og så et par håndfulde knapt kogte urter, der for det meste indeholdt kulantro og koriander.
Hvad der virkelig stod ud for mig var, hvor perfekt kogte rejerne var.
Mens rejerne i mange skåle med tom yum goong (ต้มยำกุ้ง) kan blive gummiagtige og gennemstegte, forblev rejerne i denne skål ekstraordinært saftige og møre.
Tom yum goong (ต้มยำกุ้ง) bouillon var utrolig cremet og rig, syrlig og afbalanceret med en smule sødme.
Dette var en af de bedste tom yum goong i Bangkok, jeg nogensinde har haft. Måske var den eneste bedre skål med tom yum goong, jeg har fået i Thailand, i Ayutthaya.
Jeg siger ikke, at det er det bedste i Bangkok, men bestemt en af de bedste, jeg har haft i Bangkok.
Hoy lawd pad cha (หอยหลอดผัดฉ่า)
Når det kommer til central thailandsk mad, er en af mine yndlings thailandske retter at bestille pad cha (ผัดฉ่า), en type kød stegt med strimler af fingerrod, chili, sød basilikum og grønne peberkorn.
Pad cha (ผัดฉ่า) kan bestilles med ethvert valg af forskelligt kød, men det passer især godt til skaldyr eller skaldyr, da fingerrod i det centrale Thailand menes virkelig at maskere den skaldyrsagtige smag.
Vi bestilte hoy lawd pad cha (หอยหลอดผัดฉ่า), en type barbermusling.Det var alt, hvad jeg forventede, og mere til. Det var lækkert.
Pris – 80 THB
De små barbermuslinger smagte meget af blækspruttefangarme, bare lidt mindre seje, og de havde en vidunderlig muslingesmag til dem, men uden at skulle bekymre sig om skallerne.
Fingerrod er sådan en fremragende jordstængel med en smag, der ligner ingefær, men for mig smager den endnu mere jordagtigt og lidt mere junglet.
Den søde basilikum, chilierne og de grønne pebernødder gav mere smag, og sammen med ris var hoy lawd pad cha (หอยหลอดผัดฉ่า) fremragende.
Sadoo neau (สตูลิ้นวัว) Beef stew
Ok, jeg gik over til den thailandske ret i vestlig stil, jeg kommenterede tidligere i dette indlæg, så jeg sadoo (gryderet) neau (สตูลิ้นวัว), en oksegryderet på menuen, og måtte gå efter den.
Oksekødsstykkerne i gryderet var ekstremt møre, og det meste af kødet var ret magert. Sammen med oksekød var der også bidder af knapt kogte tomater, løg og et par sneærter.
Pris – 70 THB
Den tykke brune sovssovs var en slags kombination mellem en brun kødbaseret sovs i vestlig stil og en asiatisk sød og sur sauce. Den havde den solide tykkelse af gryderet, med en lidt syrlig sød og sur smag.
Det var lidt sødt for mig, men det var stadig rigtig godt med ris.
Yawd fak maew pad nam man hoy (ยอดฟักแม้วผัดน้ำมันหอย)
Fak maew (ฟักแม้ว), som også er almindeligt kendt på thailandsk som yawd mara, som på engelsk er chayote-blade, er en af mine go-to rørte grøntsager.
Og lige så simpelt som det kan se ud på billederne, den yawd fake maew pad nam man hoy (ยอดฟักแม้วผัดน้ำมันหอย) ved Mit Ko Yuan (ร้านมิตรโกหย่วน) var en af de mest fantastiske retter, vi spiste. Min kone (som er thailandsk), kunne næsten ikke tro, hvor smagfuldt det var for bare at være en rørt grøntsag.
Pris – 60 THB
For det første var vinstokkene ikke gennemstegte, men forblev pæne og sprøde.
For det andet, nogle gange når du bestiller fak maew (ฟักแม้ว), bruger de hele stilken, så nogle af bladene er meget seje og seje – men her var de meget møre – så jeg tror, de kun brugte spidserne.
Endelig var smagen fantastisk, ikke krydret med chili, men bare dejlig hvidløgagtig, og en smuk let østerssovssmag.